Werk en taal voor nieuwe Nederlanders

46

In 2020 kregen 46 nieuwe Nederlanders een combinatie van school en werk aangeboden.

Vluchtelingen die in Nederland aankomen, hebben te maken met langdurige procedures en periodes van persoonlijke stilstand. Zonder werk en geen Nederlandse taalles. Dat maakt integratie er niet makkelijker op. Dat kan beter. Met de nieuwe wet Duaal Inburgeren op komst zijn we daarom in 2020 gestart met de pilot duaal inburgeren voor onze deelnemende gemeenten.

We boden dit jaar 46 nieuwe Nederlanders (statushouders red.) een combinatie van school en werk aan. Deze combinatie van de taal leren (in samenwerking met een taalschool), werken en in contact komen met anderen, is heel belangrijk om versneld te kunnen integreren.

We ontwikkelen ons hierin nog elke dag. Zo hebben we onlangs het concept taalbuddy gelanceerd. Collega’s helpen zo tijdens het werk nieuwe collega’s met het ontdekken van de Nederlandse taal, arbeidsmarkt en cultuur. En het mooie is, met deze pilot helpen we niet alleen de nieuwkomers, ook de samenleving als geheel profiteert met nieuwe energieke medewerkers. Zoals Rashid Mohamed Mohamud.

Ik hou van nieuwe uitdagingen

Dat werken en leren goed samengaat, heeft ook Rashid ervaren. Hij werkt alweer bijna tien jaar bij MidZuid. Toen hij startte met een stage bij MidZuid, was er tijdens het werken extra aandacht voor het beter leren van de Nederlandse taal met behulp van de cursus ‘Taal op de werkvloer’. Rashid vertelt: “Ik wilde graag lekker buiten in de groenvoorziening werken. Toen ik drie maanden had gewerkt, vond ik het nog steeds mooi werk.” Na nog eens een periode van drie maanden, was het Rashid duidelijk: “Dit werk wil ik graag blijven doen.” Rashid woont nu 24 jaar in Nederland en voelt zich helemaal thuis in Wijk en Aalburg. Hij werkt maar blijft ook leren. Zo leerde hij recent nog te werken met zaagmachines en grasmaaiers. Rashid: “Ik hou van nieuwe uitdagingen, dan blijft het werk leuk.” 

Rashid Mohamed Mohamud