Geef jongeren een aanpak die werkt 

28

In 2021 zijn 28 jongeren gestart met een individuele stage bij MidZuid.

De overgang van speciaal onderwijs naar werk moet makkelijker worden. Alleen zo lukt het om de kansen voor jongeren op een zelfstandige toekomst te vergroten. Dat zien ook de collega sociaal werk- ontwikkelbedrijven uit de regio en het praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs. Daarom slaan we de handen ineen. Consulent Joyce Meerdink maakt zich hard voor een sluitende aanpak. En dat levert mooie resultaten op.

Joyce Meerdink

“Het doel is om voor leerlingen een duidelijk ontwikkelplan te creëren. Dit ontwikkelperspectief moet aansluiten bij de wensen van de arbeidsmarkt en het onderwijs. Dat lukt heel goed met de ontwikkelmethode Werkstap die we al op de stageplekken en de leer- en ontwikkelplekken toepassen. In het ontwikkelplan maakt de leerling samen met de praktijkbegeleider van MidZuid zichtbaar wat nog aandacht verdient om uit te stromen naar dagbesteding, beschut werk of vervolgonderwijs. Neem nu de stappen die Esmeralda heeft gezet. Ze heeft de afgelopen jaren veel voor haar kiezen gehad. Dat doet wat met je. Maar door elke stap op het juiste moment te zetten, passend bij haar kunnen, ben ik ervan overtuigd dat het in de toekomst lukt om een passende en veilige werkplek te vinden buiten MidZuid.”

Esmeralda van der Velden

“Via een stage, kwam ik bij MidZuid terecht. Vanwege mijn diploma’s als keuken- en bedieningsassistent voor de horeca startte ik in de catering. Dat beviel goed en zo heb ik MidZuid leren kennen. Toen ik klaar was met school, was er niet direct werk voor mij. Daar baalde ik van. Ik heb even in een groentezaak gewerkt, maar dat vond ik heel spannend en uiteindelijk ging dat niet goed. Ik wilde graag weer terug naar MidZuid. Maar dat ging niet omdat ik toen nog in de gemeente Dongen woonde. Gelukkig heeft Joyce mij toen geholpen. Ik ben gestart in de productie. Het eerste jaar heb ik alleen bij MidZuid gewerkt. Daarna ben ik gestart met een groepsdetachering. Dit kwam nog niet op het juiste moment voor mij, gelukkig kon ik toen weer terug naar MidZuid. Hier heb ik mezelf het afgelopen jaar verder ontwikkeld en ben ik toe aan de volgende stap. Met een groep collega’s werk ik nu bij een andere werkgever. Vooral de combinatie van werken bij MidZuid en bij een werkgever bevalt mij erg goed. En wat ik heel belangrijk vind: ik verdien mijn eigen geld.”