Het Werkgevers-Servicepunt: dé schakel tussen gemeenten, UWV, scholen en GGZ
Het WerkgeversServicepunt: dé schakel tussen gemeenten, UWV, scholen en GGZ

Het WerkgeversServicepunt: dé schakel tussen gemeenten, UWV, scholen en GGZ

251

In 2022 heeft het team W&O Dongemond 251 mensen duurzaam geplaatst naar werk. Dit aantal ligt in lijn met 2021 en overtreft zelfs de verwachting van de doelstelling van 242 plaatsingen in 2022. Daar zijn we trots op: dit is het resultaat van hard werken.

MidZuid werkt nauw samen met gemeenten, UWV, scholen en GGZ. De bemiddelende schakel tussen al deze partijen is het Werkgevers Servicepunt (WSP) West-Brabant regio Dongemond. Binnen MidZuid is er een team werkzaam die valt onder afdeling W&O, Werkgeversdienstverlening en Ontwikkeling. Dit team ondersteunt de bemiddelingen tussen al deze schakels.

Eerste contact
Wanneer een kandidaat binnenkomt via één van de kanalen, kijkt MidZuid samen met W&O naar wat iemand nodig heeft. Wat geeft iemand werkgeluk? Komt een kandidaat in aanmerking voor detachering of plaatsing, dan gaat W&O op zoek naar een passend bedrijf. Het uitgangspunt is passende duurzame plaatsing: betaalde banen voor minimaal 6 maanden.

Breed aanbod
Omdat iedere persoon iets anders nodig heeft, heeft W&O contact met veel uiteenlopende bedrijven. Van schoonmaak tot productiewerk en van ICT tot horeca; alle soorten bedrijven komen aan bod. Allemaal bedrijven, die sociaal willen bijdragen en openstaan om hierover mee te denken. W&O kijkt hoe bedrijven omgaan met medewerkers, welke functies ze creëren voor die persoon, wat ze bieden en welke begeleiding er nodig of mogelijk is. Is iemand slechthorend of doof, dan moet er bijvoorbeeld voor die werknemer wel de gelegenheid zijn om goed met collega’s te kunnen communiceren zodat taken goed uitgevoerd kunnen worden.

Ellen Weeland, Matcher

Als iemand het gevoel heeft er weer bij te horen, hebben we het goed gedaan

“Als iemand zijn ideale werkplek gevonden heeft, vieren we met zijn allen het grote succes. Dat is het beste gevoel wat er is,” vertelt Ellen Weeland, Matcher van (WSP) West-Brabant regio Dongemond. Samen met gemeenten en bedrijven maakt Ellen de juiste combinatie tussen een kandidaat en werkgever.

Goed luisteren
“Door het gesprek aan te gaan en te luisteren naar iemands persoonlijke verhalen, kom ik erachter wat iemand te bieden of juist nodig heeft,” vertelt Weeland. Ze leert iemand graag kennen. En ze heeft gesprekken met heel veel verschillende mensen: de één heeft heftige dingen meegemaakt en de ander lichamelijke beperkingen. “Ik vind het heel knap als iemand gemotiveerd blijft, ondanks uitdagingen die het moeilijk maken te werken.”

Bijdragen aan algehele welzijn
Ellen weet dat ze haar werk goed heeft gedaan als iemand het gevoel heeft er weer bij te horen en dat die persoon zelfvertrouwen terugkrijgt. “Het juiste werk voegt veel toe aan iemands algehele welzijn; het maakt me trots als we daaraan bijdragen. Maak het daarom altijd bespreekbaar als je op zoek bent naar werk, bijvoorbeeld met je gemeente. Ook wanneer je twijfelt over de mogelijkheden. Er zijn altijd opties, zoals leerwerktrajecten of opleidingen. Via de gemeenten in de regio Dongemond worden wij dan ingeschakeld en lossen we het samen op.”